Uit onderzoek blijkt dat fysiek actief zijn uw risico om nierkanker te krijgen tot wel 22% kan verminderen. Als u al nierkanker heeft, kan zelfs matige fysieke activiteit behandelresultaten tot wel 15% verbeteren, als ook kankergerelateerde vermoeidheid,  ongerustheid,  of depressie verminderen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Het probleem is dat 3 van de 4 kankerpatiënten op dit moment niet voldoende fysiek actief zijn. Daarom is het thema van Wereldnierkankerdag op 18 juni dit jaar ‘We moeten over beweging praten’, om zo het bewustzijn te vergroten dat zelfs beperkte en lichte oefeningen kunnen helpen om nierkanker te voorkomen en om het leven van nierkankerpatiënten wereldwijd te veranderen.

3 van de 4 nierkankerpatiënten bewegen onvoldoende

Wat je leeftijd ook is, in welke fase van de ziekte je ook zit, actief bewegen voor zover je conditie het toelaat en je lichaam het verdraagt, levert veel voordelen op. Af en toe een paar minuten maakt al een verschil. Als uw arts u nog geen actieplan heeft voorgesteld, stel het hem/haar dan voor bij een volgend bezoek.

Hoeveel moet ik bewegen?

Als algemene regel geldt, zoveel als je conditie het toestaat en je lichaam verdraagt. Als je je gewrichten beweegt, je spieren spant en je hartslag verhoogt, dan is het al goed.

Wandelen gedurende 30 minuten drie keer per week geldt als matige beweging. Je hoeft niet snel te lopen (stel je voor dat je te laat bent voor een vergadering) en je hoeft het niet in één keer te doen. Drie wandelingen van 10 minuten hebben hetzelfde effect als een 30-minuten wandeling. Fitness voor beginners, lichte yoga, zelfs een rondje in de kamer lopen heeft al voordelen.

Als je van zwemmen, golf, tennis of dansen houdt, probeer dat dan iets meer te doen. Wat je moet vermijden is niet bewegen, dus probeer een paar activiteiten en kijk wat het beste bij je past. Praat met je gezondheidsadviseur over wat het beste is in deze fase van je behandeling.

Dr Linda Trinh over het belang van bewegen.

Bekijk deze korte video over hoe bewegen kan bijdragen om nierkanker te voorkomen en te behandelen. MEER

Dr Linda Trinh is professor Beweging en Overleving van Kanker aan de Universiteit van Toronto en een deskundige op gebied van de fysieke en psychologische voordelen van beweging voor overlevers van kanker. In deze video van 4 minuten legt Dr Trinh niet alleen de voordelen van bewegen uit, maar ook de beste manier om een actieplan te maken, te beginnen en je er aan te houden, en geeft ze voorbeelden van activiteiten die je kunt doen.

Download een gratis ‘bewegen’-gids.

Met bewegen beginnen is nooit makkelijk en zeker niet als je kanker hebt. Deze gratis gids kan je op weg helpen naar een betere kwaliteit van leven.

Download

Organiseer een groepsactiviteit op Wereldnierkankerdag

Onderzoek laat zien dat één van de beste manieren om je aan een actieplan te houden is om vrienden en familie erbij te betrekken. Omdat je je allemaal verantwoordelijk voor elkaar voelt, zal iedereen ook sneller meedoen. Bovendien is het leuker om dingen samen met anderen te doen en dat maakt dat je al gauw er naar uit gaat kijken.

Om je op weg te helpen, waarom organiseer je niet een groepsactiviteit in je gemeenschap op Wereldnierkankerdag, op 18 juni. Of je nu samen met een vriend of vriendin gaat wandelen, of met een groep bekenden een fietstocht maakt, het helpt om je hartslag te verhogen en om het bewustzijn te vergroten over het belang van bewegen om kanker te voorkomen en te behandelen. Wat je ook doet, zorg dat je voldoende afstand tot elkaar houdt en volg het advies van de gezondheidsautoriteiten.

Hierbij enige ideeën over wat je kan doen:

Golf

Organiseer een Wereldnierkankerdag Open met een beker of prijs voor de winnaar. (als je kunt, loop dan de baan in plaats van met de golfkar te rijden).

Wandelen

Of het nu een blokje om is of een berg op, het is allemaal goed.

Zwemmen

Probeer met wat vrienden een vastgesteld aantal baantjes te zwemmen in het plaatselijke zwembad.

Fietsen

Ga fietsen, op de weg of in de sportschool.

Dansen, tuinieren, tennis, skiën, yoga

Organiseer een activiteit die jij en je vrienden leuk vinden. Of iets dat je nog nooit hebt gedaan.

Waarom niet een aantal t-shirts bedrukken, enige foto’s te publiceren op je sociale netwerken en plaatselijke media vertellen wat je doet en waarom. Hoe meer mensen erover gaan praten, des te beter.

Goud sponsors

Zilver sponsors