Studier visar att fysisk aktivitet kan minska risken för njurcancer med upp till 22%. Om du redan har njurcancer så kan även lättare fysisk aktivitet kan förbättra behandlingsresultatet med upp till 15% och samtidigt reducera cancerrelaterad trötthet, oro/ångest, depression samt livskvalitet.

Problemet är att 3 av 4 patienter utövar inte tillräckligt med fysisk aktivtet. Det är därför temat för årets Världsnjurcancerdag den 18 juni är att Vi behöver prata om fysisk aktivtet. Det är för att belysa vetskapen om hur även små mängder av lätt fysisk aktivitet kan förebygga njurcancer och även förändra livet för njurcancerpatienter  i alla länder.

3 av 4 patienter utför inte tillräcklig fysisk aktivitet

Oavsett ålder, oavsett stadium, att vara så fysisk aktiv som Ditt tillstånd tillåter och som Din kropp tillåter kan ge betydande fördelar. Även några få minuter då och då gör skillnad. Om din läkare ännu inte föreslagit en fysisk plan för dig så föreslå det vid ditt nästa besök.

Hur mycket fysisk aktivitet bör jag göra?

Som en allmän regel, så mycket som ditt tillstånd tillåter och din kropp tål. Om du rör på lederna, sträcker musklerna och höjer hjärtfrekvensen så gör det dig bra.

Att gå i 30 minuter tre gånger i veckan räknas som måttlig fysisk aktivitet. Du behöver inte gå snabbt (föreställ dig att du är sen för att träffa någon) och att du behöver inte göra allt på en gång. Tre promenader på tio minuter har samma effekt som en 30 minuters promenad. Nybörjare håller sig i form, mild yoga, även om du går runt i rummet kommer att ha fördelar.

Om du gillar att simma, golf, tennis eller dansa, försök att göra lite mer av dem. Det du behöver undvika är inaktivitet, så prova några aktiviteter och se vad som fungerar för dig. Prata med din vårdpersonal om vad som är bäst för dig i ditt behandlingsstadium.

Dr Linda Trinh om det viktiga med fysisk aktivitet

Se på denna korta video om hur fysisk aktivitet kan hjälpa att förebygga och behandla njurcancer. MER

Dr Linda Trinh är Asst. Professor, Träning och canceröverlevnad vid University of Toronto och en expert på de fysiska och psykologiska fördelarna med fysisk aktivitet för canceröverlevande. I denna 4-minutersvideo förklarar Dr Trinh inte bara fördelarna med fysisk aktivitet utan också de bästa sätten att göra, starta och hålla sig till en fysisk aktivitetsplan och några av de aktiviteter du kan välja.

Ladda ner en GRATIS fysisk aktivitets guide

Att starta en fysisk aktivitetsplan är aldrig lätt, och att ha cancer gör det inte lättare. Denna GRATIS guide kan hjälpa dig att komma till en bättre livskvalitet.

Ladda ner

Organisera en gruppaktivitet för Världsnjurcancerdagen

Studier visar att ett av de bästa sätten att hålla sig till en fysisk aktivitetsplan är att involvera vänner och familj. Eftersom ni alla känner er engagerade i varandra är det mer troligt att alla dyker upp. Det är också roligare att göra saker med andra människor, så det kan snart bli något du ser fram emot.

För att hjälpa dig komma igång, varför inte organisera en gruppaktivitet i ditt område på Världsnjurcancerdagen 18 juni. Oavsett om det bara är du och en vän som går för en grupp på en gemensam cykeltur, kommer det att hjälpa till att öka din hjärtfrekvens och öka medvetenheten om vikten av fysisk aktivitet i förebyggandet och behandlingen av njurcancer. Vad du än gör, var noga med att hålla avstånd och följ råden från folkhälsomyndigheten.

Här är några idéer om vad du kan göra:

Golf

Organisera en Världsnjurcancerdag Open med en trofé eller pris för vinnaren. (Om du kan, gå på banan snarare än att köra vagnen.)

Promenader / vandring

Oavsett om det är runt kvarteret eller uppför en kulle, gör allt en skillnad.

Simning

Samla ihop några vänner och se om du kan simma ett antal längder som mål vid din lokala badanläggning.

Cykling

Ta cykeln, antingen på vägen eller i gymmet.

Dans, trädgårdsskötsel, tennis, skidåkning, yoga

Organisera ett evenemang kring alla aktiviteter som du och dina vänner tycker om. Eller en som du aldrig har provat förut!

Varför inte görs några t-shirts, lägg upp några bilder på dina sociala nätverk och berätta för dina lokala medier vad du gör och varför. Ju fler människor vi pratar desto bättre.

Guldsponsorer

Silversponsorer